Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Activator

Orthodondist Hilversum P.C. Wering Activator 1Terug naar infobladen

Wat is een activator?
De activator is een boven- en onderbeugel aan elkaar vast, voor iedereen individueel gemaakt op de daarvoor gemaakte gebitsmodellen. De activator zet de kaken recht boven elkaar, zodat de tanden en kiezen later goed op elkaar passen of gezet kunnen worden. Je krijgt, zoals ze dat noemen, een goede beet of occlusie. Ook wordt het profiel beter; je onderkaak komt meer naar voren.

Wat doet een activator?
De activator stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak af. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Als je het einddoel; een mooi gebit, voor ogen houdt, is het misschien gemakkelijker om vol te houden de activator goed te dragen. Het grote probleem met een activator is dat hij uit kan!

Zorg ervoor dat de beugel voldoende (volgens de instructie) in je mond zit. Als de beugel uit is/mag, bewaar hem dan in een doosje, dat we daarvoor speciaal hebben meegegeven, nooit los in je broekzak. De kans is groot dat je hem dan verliest of verbuigt.

De voordelen van een activator zijn:

  1. Goede positie van de lippen
  2. Verbeterde stand van de tanden
  3. Korte controle bezoeken
  4. Het gebit is makkelijker schoon te houden dan met andere apparatuurActivator

Wanneer moet je de activator dragen?
In principe dag en nacht, tenzij anders afgesproken is. Het beste resultaat krijg je als je de activator 20 uur per etmaal draagt. Je mag hem uit doen om te eten en om je tanden te poetsen. Bij het sporten moet de activator ook uit. In het begin heb je misschien een aanpassingstijd nodig, dat duurt maximaal drie à vier weken. Probeer door te zetten, want het is lang niet altijd makkelijk, maar dan ben je er het snelst aan gewend, ook met praten!
Om te weten of je de activator voldoende draagt, kun je per dag het aantal uren opschrijven. Dat geeft jezelf en ook ons een indruk waar en wanneer eventuele problemen met de activator optreden.

Als de activator los zit, wat dan?
Deze beugel moet los in de mond zitten. Omdat je dan spieren moet gebruiken om de beugel op zijn plaats te houden, krijg je een gunstig effect op de groei van de kaken. In het begin zal het moeite kosten om hem op zijn plaats te houden, later gaat dat vanzelf.

Als de activator pijn doet?
Soms kan de activator drukplaatsen geven op het slijmvlies in de mond. Drukplaatsen onder de tong kunnen erop duiden dat je tijdens het dragen de onderkaak niet ver genoeg naar voren houdt. Soms geeft de activator ook spierpijn. Dit is wel een teken dat de activator werkt. Als het te erg wordt, mag je hem wel een paar uur per dag uitlaten om de spieren tot rust te laten komen. Deze spierpijn verdwijnt op den duur. Als de pijn op de drukplaatsen niet verdwijnt, moet je bellen voor een extra afspraak.

Hoe moet je ademen met de activator?
Omdat je de onderkaak naar voren moet houden, kun je gemakkelijk de lippen op elkaar krijgen. Daarbij is het ook verstandig dat je door je neus probeert te ademen. Dit is voor de breedtegroei van de bovenkaak belangrijk. Bovendien is door de neus ademen ook gezonder voor de slijmvliezen in de neus, keel en longen. Lukt het in het begin niet om de lippen vanzelf op elkaar te houden, dan kun je dit oefenen. Als je een boek leest of televisie kijkt, moet je bijvoorbeeld een knoop tussen de lippen houden, valt deze eruit dan betekent het dat je lippen weer van elkaar af zijn. De knoop werkt dus eigenlijk als een geheugensteuntje.

Hoe kun je praten met de activator in?
Na enige oefening moet het spreken redelijk goed zijn. Je kunt dit oefenen op de volgende manier; lees in het begin vijf à tien minuten hardop en laat iemand, bijv. je ouders, goed naar je luisteren. Lees en spreek langzaam en duidelijk, dan zal het steeds beter gaan. Bij spreekbeurten of voorlezen mag je de activator wel even uitdoen.

Hoe onderhoud je de activator?
Als je de activator niet draagt, is de veiligste manier deze te bewaren in het speciale doosje. Doe hem nooit los in je zak of in je tas, want de metalen onderdelen kunnen gemakkelijk verbuigen. Het schoonmaken kan met een gewone tandenborstel en water en een beetje afwasmiddel, eenmaal per dag. Als er veel aanslag en tandsteen op de activator komt, moet je hem een paar uur in een oplossing van schoonmaakazijn leggen. Indien gewenst zijn er in de praktijk tabletten te koop, speciaal voor het helpen reinigen van de beugel.

Hoe lang duurt de hele behandeling?
De duur van de behandeling hangt van een paar dingen af. Allereerst van de afwijking tussen de onder- en bovenkaak, hoe groter deze is, des te langer het duurt. De medewerking is ook heel belangrijk, hoe meer uren je per dag de activator draagt, des te sneller het gaat. En in de laatste plaats hangt het af van de lichaamsgroei. Groei je snel, dan gaat de behandeling meestal ook snel. Hebben we het gewenste resultaat bereikt, dan moeten we de tanden ook nog een tijd in deze nieuwe positie vasthouden, door bijvoorbeeld de beugel ‘s nachts te dragen. Bij goed dragen, kan er per maand gemiddeld 1 mm. verbetering optreden. Dus een overbeet van 10 mm. kost in tijd ongeveer 10 maanden om deze naar 1 mm. te reduceren.

 Samenvatting

 

 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl