Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Botverankering


Terug naar infobladen

Binnenkort zal de kaakchirurg een schroefje (botanker) plaatsen in de kaak, ten behoeve van de orthodontische behandeling. Een botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het botanker steekt uit in de mond en kan worden gebruikt om de orthodontische draad of elastiekjes aan te bevestigen. Hierdoor wordt er een kracht op uw tanden en kiezen uitgeoefend die bijdraagt aan de behandeling.Botverankering

 

De ingreep
Het botanker wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst. Als de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg via een kleine snede het tandvlees los en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht. Het plaatsen van een botanker duurt ongeveer twintig minuten.

Pijn en zwelling

De plaatselijke verdoving is na zo'n twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. Ook kan het noodzakelijk zijn dat antibiotica wordt voorgeschreven gedurende enkele dagen om ontstekingen te voorkomen. Dit zal de kaakchirurg met u bespreken. Door de operatie kan uw wang gaan opzetten, dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en daarna weer gaan slinken. U kunt preventief de eerste uren na de ingreep uw wang koelen met ijsblokjes of een ‘cold pack'.


Verdere verzorging
Na de ingreep mag u uw tanden weer gewoon poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt moet u poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel.Uiteraard moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond. Om uw tanden en mond goed te reinigen krijgt u een recept mee om bij de apotheek een mondspoelvloeistof (chloorhexidine) af te halen. Hiermee kunt u de eerste week vier maal per dag uw mond spoelen. U moet proberen om niet met uw tong met het botanker te gaan ‘spelen', omdat dit de genezing negatief kan beïnvloeden. Ook het reinigen van het botanker is erg belangrijk. Dit voorkomt losraken.


Hechtingen
De aangebrachte hechtingen zijn oplosbaar. Gewoonlijk zijn ze na een tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen.


Vervolgafspraak Orthodontie
Na de operatie kunt u weer meteen naar huis. Het is belangrijk dat het botanker binnen tien tot twaalf dagen na het aanbrengen wordt verbonden met de beugel.


Het verwijderen van het botanker
Wanneer het botanker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling zal de kaakchirurg het botanker weer verwijderen. Dit gebeurt via een soortgelijke ingreep als hierboven staat beschreven.

 

 Samenvatting

 

 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl