Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Buitenboordbeugel

Orthodondist Hilversum P.C. Wering Buitenboortbeugel
Terug naar infobladen

Om een buitenboordbeugel te kunnen dragen, zijn er bandjes om de grote kiezen aangebracht. Op deze bandjes zit een buisje waar de beugel ingeschoven wordt. De bandjes zijn een extra belasting voor je mond, op die plek moet je dan ook extra goed poetsen. Controleer na afloop of het bandje glimt. Een mat ringetje wijst erop dat het niet goed schoon is! Poets ook je beugel, net als je tanden. De beugel kan gewoon met je tandenborstel worden schoongemaakt. 

 

Dagelijks met fluoride spoelen

In verband met de extra belasting voor je mond adviseren wij om je mond dagelijks met een fluoride oplossing te spoelen. Voor dit spoelmiddel kan je een recept meekrijgen, maar een spoelmiddel is ook zonder recept bij de drogist verkrijgbaar. Spoel één keer per dag, maar NIET in combinatie met het tandenpoetsen. Spoel bijvoorbeeld gelijk uit school, met een klein slokje (5-10cc) fluoride oplossing gedurende tenminste één  minuut. (Kijk in het begin op de klok: een minuut spoelen duurt langer dan je denkt). Daarna de fluoride oplossing goed uitspugen en (niet inslikken). Spoel niet met water na, dit vermindert de werking. Tijdens de gehele behandeling is het noodzakelijk dat je met fluoride blijft spoelen!

Pijnlijke plekjes:
Je krijgt wat was (wax) mee om, als dit echt nodig is, scherpe kantjes van de beugel te kunnen afdekken. De was blijft niet zo lang zitten. Als het eraf komt,  kun je het er gewoon weer op doen. Waarschijnlijk heb je de was alleen in het begin nodig, omdat je wangen zich na een tijdje aangepast hebben. Verder kunnen in het begin de kiezen door de (kracht van de) beugel gevoelig worden, vooral als je op iets hards bijt. Dit duurt even, maar gaat meestal binnen drie dagen tot een week over. Een pijnstiller innemen, zoals paracetamol, mag.

Een aantal belangrijke opmerkingen:

  1. Bel ons altijd meteen op als er iets is met de beugel, ook al gebeurt dit vlak voor een afspraak!
  2. We kunnen dan nagaan of dat extra werk tussendoor kan worden gedaan, of dat we beter een nieuwe afspraak kunnen maken. Een los bandje zal door ons weer vastgezet moeten worden. Bewaar het bandje, wanneer dit uit de mond komt en neem het mee naar de afspraak!
  3. De halfjaarlijkse (tandarts) controle doet jullie eigen tandarts, vergeet dit niet.
  4. De beugel moet volgens instructie worden gedragen, dus voldoende aantal uren.
  5. Neem altijd je eigen tandenborstel mee naar de afspraken, samen met de etui die je van ons gekregen hebt.
  6. Als de buitenboordbeugel veel en lang gedragen is, zullen de kiezen, waar de beugel aan vast zit, wat los gaan staan. Dat hoort erbij.
   De beweeglijkheid van deze kiezen geeft ons informatie over hoe goed de beugel gedragen wordt. Ook als je beugel na verloop van tijd tegen je voortanden komt, heb je goed je best gedaan. Maak dan wel een eerdere afspraak om de beugel aan te passen.
  7. Buitenboordbeugels mogen niet gedragen worden tijdens sport en wilde spelletjes. Voorkom de kans dat je er een klap tegen krijgt of dat je ergens achter blijft haken.
  8. Met de buitenboordbeugel moet je er rekening mee houden, dat je de eerste nachten af en toe wakker zult worden, omdat je er nog aan moet wennen. Na twee tot drie nachten ben je aan de beugel gewend.

Verder gaat het leven gewoon door met een beugel, echter VERBODEN zijn:

 1. Taai en kleverig snoep zoals toffees, noga etc. De bandjes kunnen hierdoor los gaan zitten.
 2. Zoete en zure dranken zoals Cola, Sinas, alle vruchtensappen, energydrinks, etc,  met mate en zeker niet elke dag. Er zit teveel suiker en zuur in deze drankjes die schadelijk zijn voor alle tanden en kiezen en de lijm waarmee de ringetjes vast zitten.


Samenvatting 

 Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen 

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl