Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Vaste apparatuur


Terug naar infobladen

Hoe werkt vaste apparatuur

Binnenkort zal er een slotjesbeugel geplaatst worden. Met deze vaste beugel kunnen de tanden en kiezen langs een rails (de draad) geleidelijk verplaatst worden naar de plek waar ze horen te staan. Omdat de tanden eigenlijk niet van hun plaats willen, zullen wij met lichte krachten moeten duwen. De tanden gaan hierdoor wat protesteren, komen wat los te staan èn worden gevoelig, vooral de eerste drie tot vijf dagen. Dit is een normale reactie op de beugel. Wanneer het te pijnlijk is, kan je een gewone pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol, om één en ander te verlichten.Vaste apparatuur 1

Goed poetsen

Wanneer er een vaste beugel in je mond zit, is het poetsen van je tanden een stuk moeilijker, maar wel heel belangrijk! Bekijk de poetsfolder goed en hang hem indien mogelijk naast de wastafel op. Ook het gebruik van ragers is erg belangrijk. Tijdens het plaatsen van de beugel wordt dit aan je uitgelegd.

Het poetsen en gebruik van ragers is vooral belangrijk om het tandvlees gezond te houden.  Maar ook om te voorkomen dat er witte vlekken (beginnende gaatjes) of gaatjes in je tanden en kiezen komen. Wanneer het tandvlees gezond is, verloopt de behandeling voorspoedig.

 

Dagelijks spoelen met fluoride

Omdat een vaste beugel een extra belasting is voor je gebit, raden wij beslist aan om als extra bescherming dagelijks, gedurende de gehele behandeling met een fluoride oplossing te spoelen. Voor dit spoelmiddel krijg je een recept mee, het spoelmiddel is ook zonder recept bij de drogist verkrijgbaar.

 

Spoel één keer per dag, maar NIET in combinatie met het tandenpoetsen, spoel bijvoorbeeld gelijk uit school, met een klein slokje (5-10cc) fluoride oplossing gedurende tenminste één minuut. Kijk in het begin op de klok: één minuut spoelen duurt langer dan je denkt. Daarna de fluoride oplossing goed uitspugen en (niet inslikken). Spoel niet na met water. Gedurende de gehele behandeling is het noodzakelijk dat je met fluoride blijft spoelen.

 

Een aantal belangrijke opmerkingen:

  1. Bel ons altijd meteen op als er iets is met de beugel, ook al gebeurt dit vlak voor een afspraak. Zkunnen we nagaan of dat extra werk tussendoor kan worden gedaan, of dat we beter een nieuwe afspraak in moeten plannen.
  2. De halfjaarlijkse (tandarts) controle doet jullie eigen tandarts, vergeet dit niet.
  3. Neem altijd je poets-etui mee bij afspraken, zodat je je tanden kunt poetsen voordat je in de stoel ligt en wij in een schone mond kunnen werken.

Pijnlijke plekjes
Je krijgt wat was (wax) mee om, als dit echt nodig is, scherpe kantjes van de beugel te kunnen afdekken.
De was blijft niet zo lang zitten.  Als het eraf komt mag je het er gewoon weer op doen. Waarschijnlijk heb je de was alleen in het begin nodig, omdat je lippen en je wangen na een tijdje gewend zijn aan de slotjes.Vaste apparatuur 2

VERBODEN
Het gebruik van kleverig, taai snoep (noga, toffees en dergelijke) is absoluut verboden. Je kunt de draden die door de slotjes lopen ermee verbuigen, de banden om de kiezen kunnen hierdoor los gaan zitten en de slotjes zelf kunnen hierdoor afbreken!

LET OP:
Dranken met prik (koolzuur), zoals Cola, Sinas, alsmede zure dranken zoals vruchtensappen en energy drinks alleen met mate gebruiken, zeker niet elke dag.In deze dranken zit heel veel suiker en zuur wat schadelijk is voor alle tanden en kiezen. Snoep met mate. Kijk uit met het eten van harde dingen zoals lolly's, zuurtjes, pepermunt, drop, harde noten, chocola, etc. Hierdoor kunnen slotjes afbreken of de draden verbuigen. Snij een appel, stokbrood en ander hard voedsel in stukjes, anders kan je beugel kapot gaan. Een kapotte beugel heeft tot gevolg dat de behandeling langer duurt,  omdat je tanden niet meer verplaatsen èn je vaker langs de orthodontist moet om je beugel te laten repareren. Nagels bijten, op pennen bijten of nog op je duim zuigen als je een slotjesbeugel hebt is UIT DEN BOZE!

Elastieken
Soms is het nodig om elastieken te gaan dragen tijdens de behandeling met vaste apparatuur. Het is belangrijk dat deze elastieken volgens voorschrift gedragen worden. Zijn je elastieken op, dan kan je gewoon weer een nieuw zakje vragen bij de balie of als je in de stoel ligt. Zorg er voor dat je voldoende elastieken hebt tot de volgende afspraak. Draag je de elastieken niet of veel te weinig, dan zal je behandeling langer duren.

 Samenvatting

 

 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl