EHBO

Als er problemen met de beugel zijn, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar neem telefonisch contact op met de praktijk. Als er tijdens onze afwezigheid (weekend of vakantie) problemen zijn met de orthodontische apparatuur die spoed hebben, kunt u contact opnemen met de Mondzorgpoli 088 2632700.  Aan een bezoek aan de Mondzorgpoli zijn wel kosten verbonden die afhankelijk van hoe u verzekerd bent, wel of niet vergoed worden.

Buiten de reguliere praktijkuren, ‘s avonds en in het weekend en tijdens vakanties kunt u bij  eventuele problemen en/of bij pijnklachten veroorzaakt door de orthodontische apparatuur onze EHBO pagina   raadplegen. Hier kunt u tips vinden om problemen zelf tijdelijk op te lossen. Mocht dit niet lukken of is er sprake van ernstige pijnklachten die niet kunnen wachten, dan kunt u ook contact op nemen met de Mondzorgpoli. De Mondzorgpoli heeft vestigingen in Utrecht, Almere en Amsterdam. Zij kunnen u telefonisch advies geven of zo nodig langs laten komen. Mocht u de Mondzorgpoli bezoeken, ontvangt u daar een rekening van welke u, afhankelijk van uw aanvullende verzekering, wel of niet vergoed krijgt van uw zorgverzekering.

 

Het telefoonnummer van de Mondzorgpoli is: 088 263 27 00.

Onderstaande tips voor problemen met beugels kunnen helpen

Problemen met uitneembare beugels

Breekt er een stukje kunsthars af of breekt een draadje, probeer dan vooral de beugel tóch te blijven dragen. Als dat echt niet gaat, dan is dat jammer. Bewaar de kapotte delen, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor de reparatie. Neem voor de zekerheid altijd de gebitsmodellen mee. Indien nodig kunnen we de beugel met model direct opsturen naar onze tandtechnieker, zodat deze gerepareerd kan worden en zo snel mogelijk weer goed kan worden gedragen.

Problemen met slotjesbeugels

Gebroken draad:
Als de draad (of boog) is gebroken en hij prikt in je wang, bel ons dan direct om een afspraak te maken; wij helpen je zo snel mogelijk. Als wij niet te bereiken zijn, probeer dan op meerdere plaatsen de draad/boog door te knippen en trek deze voorzichtig uit de slotjes. Maak alsnog een afspraak om de draad snel te herstellen.

Los slotje:
Zodra er een slotje (een bracket) los zit, neem direct contact op met de praktijk. Wanneer wij niet bereikbaar zijn, is dit niet direct een reden om contact op te nemen met de spoed/weekenddienst. Natuurlijk wel als je er veel last van hebt.

Los bandje / ringetje:
Als een bandje los zit en last geeft als je met vakantie bent, probeer dan of een orthodontist het weer (tijdelijk) vast kan zetten. Lukt dit niet en heb je er erg veel last van, maak het bandje dan voorzichtig los en bewaar het om het de volgende keer mee te nemen. Als aan het losse bandje een elastiekje vastgemaakt moet worden, laat dan de elastiekjes uit totdat het bandje weer is vastgezet. Zit er aan het bandje een buitenboordbeugel, dan moet die worden uitgelaten. Als het bandje eraf is, dan kan een eventueel los draadeinde vlak achter het bandje of slotje worden afgeknipt.

Problemen met de apparatuur in de vakantieperiode

Gebroken uitneembare beugel:
Breekt een stukje plastic af of breekt een draadje, probeer dan vooral de beugel toch te blijven dragen. Als dat echt niet gaat, dan is dat niet anders. Bewaar de stukken, we kunnen ze misschien nog gebruiken voor reparatie.

Gebroken draad/boog:
Wanneer de draad gebroken is, deze laten zitten als er geen klachten zijn. Steekt de draad uit en voelt het scherp, dan kan je voorzichtig met een nagelschaartje het scherpe stukje wegknippen.

Los bandje / ringetje:
Als een bandje of een buisje los zit en last geeft, probeer dan of een orthodontist dit weer vast kan zetten. Lukt dit niet en je hebt er erg last van, maak dan het bandje of buisje voorzichtig los en bewaar het om de volgende keer mee te nemen. Wanneer aan het losse bandje/buisje een elastiekje vasthaakt, dan alle elastiekjes uitlaten totdat het bandje/buisje weer is vastgezet. Zit er aan het bandje een buitenboordbeugel, dan moet deze natuurlijk worden uitgelaten. Als het bandje/buisje eraf is dan kan een eventueel los draadeinde vlak achter het bandje of slotje worden afgeknipt.

Wanneer is de praktijk gesloten?

  • Pinkstermaandag 20 mei 2024
  • zomervakantie 29 juli t/m 16 augustus 2024
  • Herfstvakantie 30 en 31 oktober 2024
  • Kerstvakantie 23 december t/m 3 januari 2025