Het team

Er werken momenteel twee orthodontisten in zon ze praktijk. Verder bestaat het team uit een office manager, een medisch secretaresse, enkele mondhygiënisten en orthodontisch assistenten.

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in de orthodontie (gebitsregulatie). Een orthodontist wordt ook wel een ‘beugeltandarts’ genoemd. Orthodontisten werken uitsluitend met beugels en houden zich niet bezig met het vullen van gaatjes of het maken van kunstgebitten.

Waarom naar een orthodontist?

De orthodontist kan ervoor zorgen dat de tanden, kiezen en kaken in een betere stand komen te staan. Het gebit kan beter functioneren, en tanden op een rij zien er vaak beter uit!

Wat doet een orthodontist?

De orthodontist kijkt eerst hoe scheef je tanden en kiezen staan. Soms ben je nog te jong voor een beugel. Als je wel aan een beugel toe bent, moet je happen in pasta met een zachte pepermuntsmaak. Ook maakt de orthodontist röntgenfoto’s en gewone foto’s van je gebit. Als hij precies weet welke beugel het beste voor je is, wordt de beugel gemaakt. Een beugel wordt gemiddeld iedere 6 weken tot 2 maanden bijgesteld. Een orthodontische behandeling duurt twee tot drie jaar. Daarna krijg je nog beugels om je tanden en kiezen zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te laten groeien. Vervolgens zal hij/zij een behandelplan maken en dit met jullie bespreken.

Hoe word je orthodontist?

Om orthodontist te worden moet je eerst tandheelkunde studeren. Als je eenmaal tandarts bent kun je aan de opleiding voor orthodontist beginnen. Deze opleiding is fulltime en wordt aan de universiteit gegeven. De opleiding duurt vier jaar. Tijdens de opleiding worden orthodontisten getraind in het werken met beugels. Na de opleiding word je in het specialistenregister voor orthodontisten ingeschreven. Pas dan mag je je orthodontist noemen. In totaal moet je dus minstens 9 tot 10 jaar aan de universiteit studeren voordat je orthodontist bent.