Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
De eerste dagen...

Terug naar infobladen

De eerste dagen van de orthodontische behandeling en hoe te handelen bij kleine orthodontische problemen 

Tips
Nu dat je bent gestart met de orthodontische behandeling, hebben we hier wat tips om te helpen bij de eerste lastige wen-dagen.

Gevoeligheid
Het kan wat gevoelig aanvoelen in de mond. Je kunt dat wat verzachten door je mond te spoelen met lauw zout water. Los één theelepel zout op in 225 ml lauw water. Je kunt ook een pijnstiller innemen, zoals paracetamol. De gevoeligheid zal na ongeveer drie à vier dagen afnemen.

Het los gaan zitten van de tanden
Tijdens de behandeling gaan je tanden of kiezen wat losser zitten. Dit is normaal dus raak niet in paniek. Om de tanden en of je kiezen in de juiste positie te laten gaan staan moeten ze ook wel wat losser gaan zitten anders zijn ze niet te verplaatsen. De tanden zullen uiteindelijk weer goed vast komen te zitten, maar dan op de juiste plek.

Eten
Doe voorzichtig met je beugel tijdens het eten. Volg daarom de instructies goed op die je bij de beugel hebt ontvangen. De eerste dagen is het prettiger om zacht voedsel te eten. Je tanden voelen dan nog wat gevoelig aan. Pas op met harde en plakkerige etenswaren.

Sport
Als je aan een sport doet laat dat ons dan ook zeker weten. Wij kunnen dan voor speciale voorzorgsmiddelen zorgen zodat het sporten geen belemmering zal zijn voor je beugel. Beugels die zichtbaar zijn buiten je mond, moeten met sporten uit. Beugels die in je mond zitten, kan je gewoon blijven dragen, tenzij een mondbeschermer verplicht is. Mocht er tijdens het sporten iets tegen je mond aankomen check dan gelijk je mond en je beugel. Is er iets met je tanden aan de hand of je beugel, bel ons dan gelijk voor een afspraak.

Als een bandje of een slotje los komt te zitten raak dan niet in paniek.
Dit kan zo af en toe gebeuren. De band kan door het loskomen irriteren
en dat kan je voor even verhelpen door met de achterkant van je tandenborstel of een pen voorzichtig het uitstekende deel terugduwen. Door middel van wax of een nat watje kan je ook de pijn verzachten. Bel ons wel zo snel mogelijk voor een afspraak. Alle losgekomen delen graag meenemen bij je afspraak.


Dringende afspraak
Als je veel pijn hebt of er is iets stuk of kwijt wat je zelf niet meer kan verhelpen dan kan je ons bellen voor een afspraak. Tijdens het telefoongesprek kunnen we dan kijken of het noodzakelijk is om zo snel mogelijk te komen. Het plaatje hiernaast schetst een duidelijk beeld over hoe je beugel eruit ziet en uit welke onderdelen hij bestaat. Zo kan je tijdens het telefoongesprek duidelijk aangeven wat er aan de hand is.

Medewerking
Een goed resultaat van de behandeling gaat samen met een goede samenwerking tussen patiënt, orthodontist en mondhygiënisten. Als je je aan de regels houdt die ze je hebben meegegeven en geen dingen eet of doet die schadelijk kunnen zijn voor je beugel, is een goede behandeling gegarandeerd. Het goed schoonhouden van je beugel is ook zeer belangrijk. Schenk in ieder geval één keer op een dag je volledige aandacht aan je beugel en gebit.
Samenvatting

 

 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl