Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Eventuele risico


Terug naar infobladen

Aan een orthodontische behandeling zijn verschillende risico's verbonden. Hier hebben wij de risico's op een rij gezet. Mocht u hier nog vragen over hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en dit met de orthodontist verder te bespreken.

Ontkalkingen, cariës en tandvlees ontsteking
Het is een fabeltje dat het plaatsen van orthodontische apparatuur gaatjes veroorzaakt. Wel is het zo dat de tanden en de kiezen op die plekken, die niet voldoende gereinigd worden een grotere kans hebben op het krijgen van verkleuringen en/of gaatjes. Daarom krijgt elke patiënt bij het plaatsen van orthodontische apparatuur een instructie mondhygiëne, een recept voor een fluoride mondspoeling en een uitgebreide poetsfolder. Het spreekt voor zich dat het niet goed reinigen van het gebit ook gevolgen kan hebben voor het tandvlees. Dit kan gaan ontsteken bij een slechte mondhygiëne. De uiterlijke kenmerken van ontstoken tandvlees zijn zwelling, roodheid en bloeding.

Gevoeligheid van slijmvliezen
Vooral na het plaatsen van de orthodontische apparatuur komt het voor dat de tanden gevoelig worden voor bijvoorbeeld koude, warmte of druk. Ook kunnen er drukplaatsen (blaartjes) ontstaan in het wangslijmvlies, op de tong of het tandvlees. Meestal zijn deze van tijdelijke aard en goed op te lossen. Bijvoorbeeld bij een vaste beugel door de plekken die last veroorzaken af te dekken met was (die bij het begin van de behandeling wordt meegeven). Bij een uitneembare beugel kan het soms noodzakelijk zijn de beugel in de praktijk te laten bijstellen of afslijpen.

Wortelresorptie
Ten gevolge van de behandeling met orthodontische apparatuur kunnen de wortelpunten van de tanden en kiezen vaak wat stomper worden: er verdwijnt dan één tot drie mm van de wortelpunt. Dit noemen we wortelresorptie en komt ook voor bij mensen die geen beugel hebben gehad. Wanneer de wortelresorptie beperkt blijft tot een enkele millimeter is het niet schadelijk. Hoogst zelden komt het voor dat er veel meer van de wortel verdwijnt. Erfelijke aanleg en wellicht een trauma/ongeluk in het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Ter controle van deze wortelresorptie zal er soms tijdens, maar in ieder geval voor beëindiging van de behandeling een overzichtsröntgenfoto worden gemaakt.

Tegenvallend resultaat of het niet bereiken van het behandelingsdoel
Helaas wordt niet altijd het gewenste behandelresultaat bereikt. Hiervoor is een aantal redenen aan te voeren: individuele groeisnelheid en groeipotentie (weefselreactie), ernst van de gebits- en/of kaakafwijking, kapotte apparatuur, maar vooral niet of onvoldoende dragen van de apparatuur.

Recidief
Tanden en kiezen hebben de neiging om na correctie de oorspronkelijke stand "op te zoeken". Dit noemen we recidief. Om recidief tegen te gaan, zal na het beëindigen van de actieve orthodontische behandeling altijd een retainer worden geplaatst om het bereikte resultaat vast te houden. Deze retainer wordt achter de tanden geplaatst om recidief te voorkomen. Indien noodzakelijk zullen, naast de retainer, aanvullende retentiebeugels geplaatst worden.
 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl