Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Herbstapparaat


Terug naar infobladen

Wat doet een Herbstapparaat?

Deze beugel heeft als functie het stimuleren van de groei van de onderkaak. Het doel is het naar voren brengen van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak om zo de overbeet en de diepte van de beet te verminderen.Herbstapparatuur 1

Voordeel

Deze beugel zit (als het goed is) altijd in de mond en zal daarom dan ook maximaal kunnen werken, dwz groeistimulatie van de onderkaak in korte tijd. Wij wensen je in iedergeval veel succes de eerste week om aan de beugel te wennen. Het is niet makkelijk de eerste dagen, maar de ervaring leert, dat je er na een week geen last meer van hebt en redelijk gewend bent de apparatuur te dragen.

 

Als het Herbstapparaat pijn doet

De eerste week zal het behoorlijk lastig zijn om aan de beugel te wennen. Vooral het eten is lastig. De last kan ook bestaan uit irritatieplekjes, vooral daar waar de schroefjes tegen de wang aan komen (schroefje voelt in de mond nogal groot). De last kan verholpen worden door het schroefje af te dekken met een stukje was of met een nat dubbel gevouwen make up-watje of gaasje. Omdat de onderkaak naar voren gedwongen wordt, zal dit ook enige spierpijn opleveren. Zie het als "topsport" voor de onderkaak.
Verder zal als reactie op het plaatsen van de beugel in de mond, er de eerste dagen veel speeksel geproduceerd worden, omdat de mond denkt dat er wat eetbaars in zit. Meestal verdwijnt dit vele speeksel weer na enkele dagen. Gewoon speeksel doorslikken en vooral geen gewoonte ervan maken om te gaan slurpen!

Plaatsen van de beugel
Wanneer de beugel goed past, zal het bovendeel  altijd en het onderdeel soms, tijdens de wenperiode, vastgezet worden met tandheelkundig cement. Het bovendeel moet altijd vast blijven, het onderdeel alleen tijdelijk (ongeveer een week), om het wennen aan de beugel te vergemakkelijken. Na enkele dagen tot een week gaat de onderbeugel meestal vanzelf los zitten en kan daarna verwijderd worden om schoon te maken. Zolang de onderbeugel vastzit, moet er natuurlijk wat aangepast gepoetst worden. Bij het eerste controle bezoek worden de achtergebleven lijmresten onder de onderbeugel verwijderd en tevens wordt de overbeet gemeten. Het is de bedoeling, dat de overbeet per maand gemiddeld ongeveer 1 mm. reduceert. Dit is een goede controle op de werkzaamheid (door het goede dragen) van deze beugel.

Mogelijke problemen
Indien er een probleem is met de Herbst, waarbij u niet direct langs kunt komen in de praktijk, kan de schroef van het bovendeel losgemaakt worden met het bijgeleverde inbussleuteltje. De buisjes die verbonden zijn aan de bandjes rond de kiezen kunt u hiermee verwijderen. Door de soms zeer grote bijtkrachten kan het bandje om de kies los gaan zitten of zelfs barsten of breken. De beugel (bovendeel) zal dan verwijderd moeten worden en met het originele gipsmodel naar de technieker ter reparatie worden opgestuurd. Na reparatie kunnen wij de beugel weer herplaatsen. Heel soms kan een buisje (door de kauwkrachten) verbuigen. Dit kunnen we weer recht buigen of eventueel vervangen. Wanneer een bandje los gaat zitten en je merkt het niet, kan het tandvlees waartegen dit bandje beweegt wat geïrriteerd raken. Wij zullen het bandje weer vast zetten.Herbstapparatuur 2

Schoonmaken
De beugel is een extra belasting voor je mond. Houd je gebit dan ook goed schoon! Omdat een gedeelte van je beugel als een soort hoesje over je ondertanden heen valt, is het belangrijk om na het eten en/of drinken je tanden en OOK JE BEUGEL te poetsen en goed schoon te maken! Doe je dit te weinig òf niet zorgvuldig genoeg, dan komen er witte vlekken op je tanden. Dit zijn eigenlijk beginnende gaatjes. Door je gebit goed te verzorgen èn de beugel goed schoon te maken kan je dit voorkomen.

Dagelijks met fluoride spoelen
In verband met de extra belasting voor je mond adviseren wij om je mond dagelijks met een fluoride oplossing te spoelen. Voor dit spoelmiddel kan je een recept meekrijgen, maar een spoelmiddel is ook zonder recept bij de drogist verkrijgbaar. Spoel één keer per dag, maar NIET in combinatie met het tandenpoetsen. Spoel bijvoorbeeld gelijk uit school, met een klein slokje (5-10cc) fluoride oplossing gedurende tenminste één  minuut. (Kijk in het begin op de klok: een minuut spoelen duurt langer dan je denkt). Daarna de fluoride oplossing goed uitspugen en (niet inslikken). Spoel niet met water na, dit vermindert de werking.  Tijdens de gehele behandeling is het noodzakelijk dat je met fluoride blijft spoelen!Samenvatting

 

 


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl