Wernerlaan 1, 1213 AR Hilversum
T 035 - 623 32 30 | info@ortho-hilversum.nl
Check HIER je gemaakte afspraak bellen
Het verwijderen

Terug naar infobladen

Het verwijderen van de vaste beugel en het nut van retentie apparatuurRetentiedraad

Gefeliciteerd, zojuist heb je te horen gekregen dat je orthodontische behandeling afgerond is en dat de vaste beugel binnenkort verwijderd wordt. Daarmee komt er een einde aan de actieve fase van je behandeling, maar dit betekent nog  niet dat je nu klaar bent!


Retainer

Het wortelvlies van de gebitselementen is nog actief en door de kauwkracht of door de druk van de wangen en lippen kunnen na het verwijderen van je vaste beugel alsnog vervelende verschuivingen optreden. Om je tanden en kiezen "tot rust" te laten komen krijg je retainers ("spalkjes") achter je tanden, die zo lang mogelijk moeten blijven zitten. Deze lange periode is noodzakelijk omdat de snijtanden vaak naar de oorspronkelijke stand willen terugkeren. Indien je de retainers goed onderhoudt, zijn ze niet schadelijk voor je gebit. Wel is het raadzaam om ze eens per jaar te laten controleren, door ons, of door je eigen tandarts.

Het verwijderen van de vaste apparatuur (slotjes) ± 60 min:
Voordat de slotjes voorzichtig met een speciaal instrument verwijderd worden, worden de retainers achter je tanden geplakt. Daarna worden de slotjes en banden verwijderd. Vervolgens worden de lijmresten met een speciaal boortje verwijderd. Hierna wordt het glazuur met behulp van polijststrips en polijstpasta op hoogglans gebracht. Als je altijd goed gepoetst en gespoeld hebt, is hierna niet meer te zien dat je slotjes hebt gehad!

Na-controle
Ook na het verwijderen van je slotjesbeugel is het heel erg belangrijk dat je nog een aantal keren terugkomt voor controle. Het is een kunst om een mooi gebit te krijgen, maar ook om het te houden. Zeker als de slotjesbeugel er nèt uit is en de retainer los zou komen, kunnen tanden weer snel gaan verschuiven . Daarom zien we je vaak zes tot acht weken nà het verwijderen van de slotjesbeugel al weer terug in de praktijk . Dit is vooral om kijken of de retainers nog goed vast zitten en of je kiezen goed op elkaar blijven staan. Over het algemeen controleren we de retentiedraden nog drie a vier maal in een periode van een jaar.
NB: Komt een retainer los, wacht dan niet tot je volgende afspraak, maar bel meteen de praktijk
voor een afspraak om je retainer weer vast te zetten.


Veel plezier met je rechte tanden!


 

Download hier deze informatie    |    Terug naar infobladen

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl